Min författarresa del 20
Här är några av författarens vardagssysslor:
Att redigera
Just nu håller jag på med redigeringsfasen. För ganska exakt ett år sedan hade jag ett färdigt råmanus och sedan dess har jag redigerat i olika omgångar. Nu är jag inne på redigeringsrunda nummer fem och äntligen har jag ett bokkontrakt.
Jag tror att det kommer att bli ytterligare fyra/fem redigeringsvändor innan boken är ”färdig”. Den ska till redaktör och sedan till korr och därefter till sättning.
Så du som läser en bok ska veta vilket arbete som ligger bakom. Jag kan inte uttala mig om alla böcker eller förlag, men så mycket vet jag som att min förläggare på Romanus & Selling gör ett noggrant arbete. Och jag älskar att redigera (som jag nog har skrivit tidigare).
Att skriva råmanus
Det här är väl det man tänker på i första hand, när det gäller författarens arbetsuppgift. Att skriva råmanus är att skriva ner själva historien och skapa miljön och karaktärerna. Det här är en uppgift där man inte behöver sitta bänkad framför datorn hela tiden.
Ofta promenerar jag fram mina historier. Medan jag sliter skosulor tar historien form i huvudet och när jag kommer hem från promenaden skriver jag ner det jag kommit på i datorn.
Tidsmässigt tar det här betydligt mindre tid än själva redigeringen. I alla fall för mig.
Min första bok tog förstås lång tid tills råmanuset var färdigt men då redigerade jag medan jag skrev. Nu försöker jag först och främst att få ner min historia.
Men ibland är det svårt. Ur ingenting ska jag skapa någonting.
Tvivel är min ständiga följeslagare under det här arbetet. Tvivel och självkritik. Men jag försöker att mota bort det så gott det går.
En sak har jag lärt mig:
”Finns det ett råmanus så finns det ALLTID något att redigera. Och nästan ALLT kan redigeras.”
Att göra research
Ju bättre research man har gjort, desto lättare går det att skriva och desto bättre blir boken. Boken jag jobbar med nu är en historisk roman och jag har säkert ägnat två år åt research med intervjuer, faktaböcker, skönlitteratur, film, museer, besök på platser och olika arkiv. Men det är svårt att sluta med researcharbetet så jag fick tvinga mig att börja skriva istället för att fastna. I arkiven hittar man så mycket spännande fakta men fastnar men där blir det ingen bok skriven. Och som sagt, man kan alltid gå tillbaka och redigera i efterhand.
Att sälja
Det här är en del av författarskapet som många författare inte är bekväma med. Jag vet inte om det var bättre förr men nuförtiden behöver författaren vara aktiv i lanseringen av sin bok.
Många kända författare kan intyga att de stått och signerat böcker utan att sälja en enda bok. Det har jag också gjort och den erfarenheten hade jag gärna varit utan. Men det är nog så att olika människor är bra på olika saker.
Jag är bra på att skriva böcker. Sen är jag bra på att prata med folk och berätta om saker och ting. Det är jätteroligt att vara ute på författarbesök och de brukar bli lyckade.
Men just den där säljbiten är nog den svåraste av alla uppgifterna. Att stå i en bokhandel och signera böcker är en utmaning. Men jag har ett knep. En boksignering handlar om att träffa läsare och prata om böcker. Och eftersom böcker är det bästa jag vet så kan jag prata om många böcker och även mina egna.
Vi ses nästa vecka!
Här kan du läsa tidigare inlägg från min författarresa:
- Mina författardrömmar
- Prestationskrav
- Kunde inte sluta skriva
- Debuten som författare
- Min bokbebis
- Vad som krävs
- Jag kan flyga. Jag är inte rädd.
- Förverkligar författardröm med disciplin
- Vad kostar drömmarna?
- Att få och ge inspiration
- Hur lång tid tar det att skriva en roman?
- Tack för att ni finns!
- En bokidé föds
- Att hitta inspirationen
- Att träffas för att skriva
- Efter fyra dagars skrivkurs
- En dröm slår in
- Att skicka in manus till förlag
- Kill your darlings