Min författarresa del 11
När jag började min första skrivkurs frågade en elev om jag skulle lära mig att skriva fortare. Jag skrattade och sa förstås nej. Men faktum är att med åren går det fortare och fortare att skriva. Min första roman, Så nära barfota, tog nästan tio år att skriva men min tredje, En moders val, tog bara ett år. Och vet ni vad? Romanerna blir bara bättre och bättre.
När tiden är oändlig
När jag skrev min första roman hade jag oändligt med tid. Det fanns ingen mer än jag själv som längtade efter att boken skulle bli klar. Men som jag längtade. Och jag ville att den skulle vara färdig snabbt. Det blev den inte. Och jag skrev om den flera gånger.
Det som gjorde att den till slut blev färdig var disciplin. Det har jag skrivit mer om i del 8 av min författarresa. Utan disciplin blir det ingen bok.
Min nästa bok
Jag gick och funderade i två/tre år eller kanske ännu längre. Under tiden gjorde jag en del research och funderade på formen och sånt.
Och sen satte jag igång. Efter fem månader hade jag ett råmanus på 350 sidor. Det var i början av december förra året. Efter det har jag jobbat med manuset och nu börjar det bli färdigt för redaktör. Det är stora ändringar och jag klipper och klistrar friskt. Men de gör underverk med texten. Det tar tid. Oändligt med tid. Men jag har disciplin och en plan.
Att sno åt sig tid
Jag är inte en sån som kan sno åt mig en halvtimme på väg till jobbet. Om jag ska skriva behöver jag tid. Tid att fundera. Tid att ta fram datorn. Tid att tömma diskmaskinen. Tid att sätta på en till kopp kaffe. Och tid att läsa igenom en del av det jag skrivit. Med andra ord behöver jag minst två timmar för att överhuvudtaget tänka tanken att jag ska skriva.
Att hitta lusten
Mitt sätt att skriva är att stanna i lusten. Jag vill stanna i passionen och äventyret, ungefär som när jag läser en bok.
Ibland frågar människor vad de ska välja att skriva. Då svarar jag alltid att de ska låta lusten styra. Vad vill du skriva om? Det andra kan du skriva en annan gång.
När är författaren ledig?
Många författare skriver ständigt men det gör inte jag. Jag är en projektmänniska och delar in min tid i olika perioder, precis som i skolans värld.
I början av ett läsår gör man en uppstart och vid slutet gör man en avräkning och sen går man på ledighet. Ungefär så gör jag när jag skriver.
Vad gör författaren under ett parasoll?
Om cirka tre veckor ska jag lämna ifrån mig mitt manus och då ska jag ta semester. Vet ni vad jag ska göra då?
Jo, jag ska ligga under ett parasoll och fundera över min nästa roman. Jag har redan en idé men den behöver manglas några varv innan jag tar fram datorn. Och det passar väl bra att göra under ett parasoll?
Vi ses nästa vecka!
Här kan du läsa tidigare inlägg från min författarresa:
2 svar till “Hur lång tid tar det att skriva en roman?”
Hej
När kommer din bok om hemtrakterna och mormor?
Den är på gång. Jag håller på med en omarbetning av den och hoppas ha ett bokkontrakt snart. Så under 2025 ska den väl komma ut (hoppas jag).