Så nära barfota


Så nära barfota - omslag (1)liten

Oväntade livsval, förbjudna känslor och mod att förändra.

Ellen sover alltid med trosorna på. Hon vill inte att hennes man tar i henne längre. Som nygifta flyttade de in i radhuslängan. Nu när båda barnen är utflyttade är omställningen smärtsam för Ellen. Mannen fortsätter oberörd med sina fritidsintressen. Hennes väninna, Cathrine, som inte har några barn, lockar med Ellen på en spahelg. Utanför hemmet finns både lockelser och lindring.

Men Ellen känner sig vilsen. På vilket sätt behövs hon när barnen sällan hör av sig? En dag får hon ett mejl från sin väninna Lana, som förälskat sig i en afrikansk man och flyttat till hans hemby i Ghana. I brevet står det: Kom hit och hälsa på! Då köper Ellen flygbiljett och tar steget ut mot det okända.

Finns på Bokus eller Adlibris

Recensioner:
”Närmare Carin Mannheimer än Kerstin Thorvall skriver Hedegård en realistisk och robust, gedigen och psykologiskt trovärdig prosa. Ett uns kolonialblick och någon exotiserande kliché om afrikanska män förekommer, men stör knappast den lugna och överlag sakliga framställningen. Det har blivit en respektingivande och stilistiskt oklanderlig roman om en medelålders kvinna som alltför länge tänkt på familjens bästa och glömt bort sig själv.”
Jan Karlsson – Borås Tidning, 15 april 2016

”Underbart gripande, strålande vacker & fantastiskt stark!!!”
Jennie Steifeldt – Jenniesboklista.com, 18 april 2016

”En av de saker som fascinerade mig ända från början var att den här boken handlade om en medelålders kvinna och det är inte ofta som medelålders kvinnor får vara huvudpersonen i en roman. Jag tycker väldigt mycket om Ellen och känner på ett sätt igen hennes känslor. Hon och jag är egentligen varandras motsatser men jag har tillräckligt många bekanta som på ett eller annat sätt hamnat i den där sortens situationer för att jag inte ska känna igen mycket.. Oavsett om man har barn eller inte är kraven oerhört stora på kvinnor idag och det är alldeles för lätt att man tappar bort sig själv på vägen och bara siktar på att tillfredsställa andras behov och glömmer bort sina egna. Och till slut går många ”in i väggen”… Det man då kan hoppas på är att de också hittar en väg ut som Ellen gjorde.
Jag tycker väldigt mycket om den här boken och ser fram emot fler böcker av den här författaren.”
Boklysten.blogspot.se – 1 maj 2016

Det här är inte en bok om medelålders kvinna som åker till Afrika för att hitta sig själv i armarna på en ung, tillfällig älskare. Det är en bok om en medelålders kvinna som måste åka långt hemifrån för att göra upp med sina rädslor och för att återta sig själv. Det är också en bok om vänskap och om att våga vara ärlig inför andra, men också inför sig själv.
Västmanländskans bokblogg (vastmanbok.blogspot.se) – 31 maj 2016

”Det finns alltid många ingångar i alla problem, många sätt att se på sanningen. Och trots att jag under hela första halvan av boken stör mig på Ellen och hennes motsägelsefullhet (”rör inte vid mig, men ta med mig på en romantisk weekend”!?), så vet jag att vi alla är motsägelsefulla och komplexa, ingenting är så enkelt som man lätt kan föranledas att tro. Men både boken och Ellen växer, särskilt under Ghanavistelsen där romanen tar ordentlig fart, och jag bara älskar att läsa Ellens tankar som går stick i stäv med det hon säger, mellan raderna, i alla dialoger. Bra grepp! Dessutom intressant och tänkvärt på många andra vis.”
Tuija Roxling, bokstugan.blogspot.se – 3 juni 2016

“En härligt frigörande, klok, vänlig och helt underbar berättelse om att bejaka sig själv och upptäcka att det finns andra värderingar i livet.”
Annika Olsson, Boktipset – 10 juni 2016

”man kan nästan känna det som om att man träffar en uppriktig väninna när man läser. Man kan spegla sig i Ellen och Lanas olika sätt att leva sina liv och man kan börja fundera på hur man själv vill leva, vad man värdesätter och vad som är viktigt. Ellen visar att det inte är för sent. Aldrig för sent.”
Joanna-ochdagarnagar. blogspot.se – 11 juli 2016

”en lättläst, välskriven bok som väcker tankar om vad som är viktigt i livet.”
Boktanken.blogspot.se – 14 juli 2016

”Det är en aktuell roman på många sätt. Den tar upp ämnen som utbrändhet, att åldras med värdighet och den livslånga önskan att vara älskad. Vid en första anblick behandlar den alldagliga ämnen och problem, men författaren gör det på ett sätt som far mig som läsare att reflektera över mitt eget liv. Jag empatiserar med huvudkaraktären och önskar henne välgång. Helt enkelt en utmärkt debut som väcker min nyfikenhet inför författarens nästa verk.”
Ricard Nilsson, Biblioteket i fokus – sept 2016

 I detta blogginlägg har jag samlat fler omdömen och recensioner om boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *