2 miljoner utlån


<a href="http://mariehedegard safe weight loss supplements.se/wp-content/uploads/2015/10/Martin_Widmark.jpg”>Martin_WidmarkMartin Widmarks böcker lånades ut nästan 2 miljoner gånger under 2014. När jag ser statistiken från biblioteken ser jag bara barn-och ungdomsförfattare i toppen. Vuxenförfattarna kommer långt ner. Trots det är det inte tillräckligt ”fint” att vara barnboksförfattare. Lisa på onekligen listar 10 frågor en vuxenförfattare aldrig behöver svara på men som en barnboksförfattare måste svara på hela tiden. Det är verkligen dråpliga frågor och fast jag skrattade så var det sorgligt att läsa.

Vem avgör vad en ”riktig” bok är? Två miljoner utlånade böcker måste väl ändå anses som ”riktiga” böcker. Eller räknas inte barn in? Jag kan hålla med om att när man har läst en bok om Lasse-Maja så kan man dem. Men det finns sådana vuxenböcker också, ganska förutsägbara och med enkla karaktärer. Flera av våra deckare är ju sådana. Det är klart att jag blir nyfiken på vilka slags frågor våra deckardrottningar får. Undrar om journalisterna frågar vad boken handlar om. Eller när Martin ska skriva en ”riktig” bok.

foto Caroline Andersson, Bonnier


4 svar till “2 miljoner utlån”

 1. Vem som avgör vad som är en riktig bok? Ja, det är väl många som har åsikter om det. Den frågan har kanske många olika aspekter, tänker jag. Som du säger, har man läst en LasseMaja så kan man dem. Då kanske vissa vill hävda att alla hans böcker egentligen bara borde räknas som en? Det är en bokidé, som har mångfaldigats.

  Samtidigt gör många författare så, inom flera olika genrer, skriver samma bok, om och om igen, på jakt efter något. Inte bara dussindeckare, utan även så kallade seriösa romaner.

  Barnböcker kommer nog aldrig att få samma respekt som vuxenböcker. De är ju så korta. Har så enkelt språk. En sådan kan ju vem som helst skriva ihop på en kafferast. (Ha!)

  Sedan kanske herr Widmark även drabbas av fördomar kring kvalitet/kvantitet. Han skriver helt enkelt för många böcker för att de ska kunna vara bra. Stephen King skrev en artikel om det häromnyssens. http://www.nytimes.com/2015/08/31/opinion/stephen-king-can-a-novelist-be-too-productive.html?_r=0

  • Spännande att läsa Stephen Kings artikel. Jag kollade in alla hans romaner. Det är verkligen en gedigen lista. Sen kollade jag in Joyce Carol Oates romaner. Oj, vilken lista det blev också. Det är i alla fall en intressant fråga Stephen King ställer. Kan kvantitet och kvalitet följas åt?
   Jag lutar nog åt att det kan det. Men just de författare som hittar sin bokidé, som de sen återupprepar i bok efter bok, där är det nog svårt att få någon kvalitet. Men jag antar att de inte heller strävar efter det. Tyvärr känns det mer som att förlagen har hittat en mjölkko.
   Men faktum kvarstår att många barn slukar den ena efter den andra av Widmarks böcker. Jag tror att de är en perfekt ingång till läsningen. Små barn gillar ju att höra samma saga läsas kväll efter kväll. Men när de har kommit in i läsningen och blivit lite äldre väljer de andra böcker.

   En annan fråga jag fick när jag läste artikeln var varför erkända författare använder pseudonymer. Det är en spännande fråga.

   • För de etablerade författarna tror jag att det handlar om att man vill skilja på sina olika författarskap, om man vill testa en ny genre eller en ny stil. J K Rowling insåg väl att hennes vuxenböcker inte skulle få en ”rättvis” bedömning om hon hade satt sitt namn på dem. Jag har inte läst Kings Bachman-böcker, men jag läste Ruth Rendells böcker, både de hon gav ut under eget namn och de som Barbara Vine, och de var rätt olika. Jag förstår att hon ville ha de böckerna under ett annat namn, för att inte hennes vanliga läsare skulle bli besvikna. Jag tänker att en pseudonym skapar utrymme för att experimentera och prova olika saker, utan att det ska sabba hela författarkarriären. 🙂

    • Ja, det är ju klokt. Ingen vill ju svika sina trogna läsare. J K Rowling kunde inte ge ut sina vuxenböcker i sitt eget namn. Det hade aldrig gått. Nu blev hon ju avslöjad ganska tidigt ändå. Men nu har alla tidiga Harry Potter-fans vuxit upp och jag tror nog att många vill läsa hennes vuxenböcker.
     Jag ska nog ta mig en funderare på om jag kanske ska ha två olika författarskap; ett för barnböcker och ett för vuxenböcker. Än så länge har jag tid på mig att fundera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *