Min afrikanska drömresa


Ghana fr Johanna
foto. Johanna Johansson

Den allra bästa sortens resor är för mig resor som stannar kvar länge och som lämnar kvar ett avtryck inuti, kanske till och med får mig att tänka nytt. Det handlar sällan om sevärdheter eller strandliv.

En by i Ghana
En resa som har satt ett djupt avtryck i mig är när jag blev inbjuden att bo och leva i en liten by på landsbygden i Ghana. Det var en stor utmaning att anpassa mig. Klimatet var annorlunda och de hade andra värderingar än vad jag bar runt på, till exempel synen på tid. Det är så lätt att tycka att ens egna värderingar är överlägsna och jag fick verkligen en lektion i att lyssna under min vistelse där.

Här hemma är det så naturligt att ha ett kök. Det är så självklart att ha en massa glas och tallrikar och skålar i köksskåpen. Lika självklart är det att barnen har aktiviteter på fritiden och att det är viktigt att passa tider.

I familjen jag besökte fanns det inget kök. Det fanns en kokgrop och en kokplatta utomhus och två kastruller. Var och en hade sin egen mugg och tallrikar användes inte. Det fanns inga kranar med rinnande vatten, inga vattentoaletter, inga duschar eller badkar. Men det var inget fattigt liv. Det var bara olikt mot mitt. Och det väckte mig på ett sätt jag inte var beredd på.

Att hitta det som är viktigt i livet
Nu har jag skrivit en bok om en kvinna som gör en liknande resa som jag. Hon bor i en liknande by och ägnar dagarna åt liknande sysslor som jag. Och genom att befinna sig en by på landsbygden i Ghana hittar hon tillbaka till det som är viktigt i hennes eget liv.

Min bok heter Så nära barfota och kommer ut 6:e april.

Jag tror att litteraturen kan hjälpa oss att förstå världen och oss själva. Det är därför jag har skrivit den här boken.

Kulturkollo är veckans utmaning att skriva om en drömresa. Jag kunde inte låta bli.

 

,

9 svar till “Min afrikanska drömresa”

    • Jag måste tacka tillbaka. Det var din utmaning som fick mig att skriva inlägget. Man behöver en knuff ibland.

  1. Nej, det är väl det vi alla måste förstå att just mitt sätt inte behöver vara det enda sättet. Klart är väl att klimatet spelar en stor roll i hur vi lever våra liv. Och gratulerar till releasen av din bok!

    • Ja, klimatet spelar förstås en stor roll för hur vi lever våra liv. Våra hem blir ju mycket viktigare eftersom vi tillbringar så mycket tid där. Tack så mycket för ditt grattis. Nu är det mycket i huvudet runt releasen.

  2. Nej, det är ju så… bara för att någon annans liv är olikt mitt så betyder det inte att det levs på fel sätt. Vi är alla olika, som sagt.

    • Ja, det stämmer. Men man kan få lite inspiration till sitt eget liv i möten med andra.

    • Det var kloka ord. Men hon glömde mätt och trygg. Just när vi pratar Afrika får vi väl inte glömma alla som far illa p.g.a. fattigdom och krig. Men det finns ett annat Afrika också. Det är det jag beskriver. Enkla levnadsvillkor men en annan rikedom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *