Mer Bokmässa


KatitziI Eksjö bokhandel blev jag bjuden på ostkaka och fick lyssna på Angelica Ström och Lawen Mohtadi. Angelica är dotter till Katarina Taikon, som bland annat skrev de tretton böckerna om Katitzi. Jag har växt upp med böckerna om den romska flickan Katitzi och gråtit över att det kunde vara så orättvist att vara rom i Sverige. Nu ges böckerna ut igen och jag köpte med mig en bok som jag ska läsa för barnen i min klass. Jag hoppas att de kommer att älska Katitzi, precis som jag gjorde. Angelica är pedagog så hon har sett till så det finns en lärarhandledning på nätet också. Perfekt.

Lawen Mohtadi har skrivit berättelsen om Katarina Taikon, ”Den dag jag blir fri”. Hon berättade för oss om Katarina Taikons kamp för romernas rättigheter. Jag fascineras av denna kvinna som verkligen satte avtryck i vår historia.

Nu blir Katarina Taikons liv film också och det är klart att jag måste se den. Den har premiär den 2 oktober 2015. Här hittade jag en intressant artikel; http://www.mitti.se/morkade-att-hon-var-en-taikon/


2 svar till “Mer Bokmässa”

  1. All på skolan läser högt ur den boken just nu. Våra elever har träffat Angelica i samband med Sigtuna litteraturfestival i augusti i år.
    Håller med, mina elever reagerar som du. Boken är aktuell just nu med tanke på de Irlänska romerna som blir bortkörda och de rumänska tiggarna. I Sigtuna har även barn börjat tigga.

    • Wow. Läser alla barn på hela skolan ur boken? Det var häftigt. Jag ska försöka se till så vi på vår skola gör det också. Det är verkligen en bok som är lika aktuell idag som då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *